Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2007 23:22 - Bulgaria eh? U make the best AK 47, или на 3 000км път....
Автор: marv Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3692 Коментари: 6 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
....Беше около 3 и половина през  африканстака нощ. Беше приятно прохладно , и аз с огромната си раница на гръб, киснах на тротоара (което в Зимбабве е само наименование на нещо като тясна полянка... истински тротоари, с бодрюр и плочки/асфалт има само в сити-то) и чаках приятеля ми Джони с който щяхме да предприемем прекрасното пътеществие обратно до университета.

За по непросветените, ще обясня защо трябваше да тръгваме към университета толкова рано. Главната причина беше че той се намираше на 3 000 км на юг от нашият досегашен дом - Хараре. Идеята беше че аз не исках да си повтарям автобусните си прмеждия до Кейптаун, а на Джони му трябваше кола, а затова трябваше да си закара своята, за което пък трябват двама шофьора, иначе има да си кара човек сам 4 дена...

И така... Аз си стоях под огромната тропическа луна, и чаках Джони. След около половин час, той се появи с Маздичката си.. малка кола (модел 323 - 1992, тоест на около 10 години) която застрашително беше клекнала на задните си гуми. Оказа се че причината за това е че и двамата се мъчихме да си премесем покъщината в добрата Южна Африка. Джони беше свалил задните седалки, и сега там имаше, два компютъра, раници, куфари, един там-там както и дори едни гирички (май че бяха мои... ама не помня точно). От колата думкаше як псайкъделик транс... макар че думкаше е малко пресилена дума, защото колонките на касетофонът бяха малки, а и на всичкото отгоре кривяха звукът. Метнах раницата с дрехите си в задната част на колата (и тя застрашително пречеше на огледалото за задно виждане) и се отправихме на път...

Имахме адски късмет че бяхме открили бензин... Благодарение на икономическата криза, и липсата на валута, в страната се чакаше по 18-20 часа за 20 литра бензин, но през последните седмици, явно предизборно, ситуацията се беше по-оправила та чакахме само 3 часа за пълен резервоар, а срещу няколко хиляди зимбабвийски долара отгоре, ни напълниха и една 25 литрова туба (за справка една кутия кибрит тогава струваше около 800 долара, да не си мислете че сме платили някъв огромен рушвет) . Така че поне до границата с ЮАР щяхме да стигнем... А след това, е след това си бяхме в "цивилизована страна", без криза, сиреч рогът на изобилието в сравнение с Зимбабве. Та се отправихме... Карахме по супер изпитаният метод, на заспиващият шофьор, тоест, един кара докато не му се доспи адски много, след което предаваше щафетата на другият. И двамата бяхме изкарали "тежки" последни вечери, Джони с гаджето, което заминаваше за Австралия, а аз с приятели и бира. Така че и двамата бяхме доста уморени, а и еднообразният път, както и лиспата на трафик (и огромните разтояния между населените места) ни изиграха малък номер, и ние се сменяхме доста по-често от запланираното.

Както и да е, след една от тези смени, аз бях заел водаческото място, като стигнахме до един roadblock. Това е Африканският еквивалент на спряла патрукла, която проверява колите. Вече бяхме доста на юг, близо до границата, както и дълбоко в територията на опозицията (които според правителството са врагове на народа, и искат пак да направят Зимбабве английска колония), така че или щяха да ни проверяват за контрабанда, или за "непатриотични материяли", или бяха забелязали че сме бели та щяха да изпробват да си вземат по някой зимбабвийски долар за бира и закуска. На roadblock-а имаше 4 полицай от които двама бяха въоражени с калашници. Аз като културен водач на МПС (но главно щото ме беше страх от калашниците) чинно си спрях до полицая и попитах дали има проблем. След обичайната размяна на поздрави (от рода на "добро утро", "сутринта е прекрасна", "дали този дъждовен сезон ще е добър?", "не ви ли е топло тука момчета" и там подобни) ми поизкаха книжката. След като погленда снимката и името, пазителят на реда много се учуди, и ми зададе следният въпрос:

"Що за име е твоето? От къде си?" (нали името ми си звучи чуждо за тях... все едно да се срешнеш тука с някой наречен Тауанда Мапандзуре)

Казвам му:
"Ми от България"

Полицаят се отдалечи за малко... Помислих си че нещо съм сгазил лукът, защото започна да си говори с единият пич с калашникът, а след около две реплики, и полицаят и пичът с калашникът за запътиха към нас....Пичът с калашникът се завря през отвореният прозорец, и тикна автоматът в лицето ми.. и ми каза

"Bulgaria eh? U make the best AK 47, not like this Chinese crap" (България а? Вие правите най-добрите калашници, не като този китайски боклук)

Върнаха ни документите посмяхме се, и ни отпратиха по живо по здраво...

Слава богу до границата нямаше други инциденти... И след около 5 часа каране, и доста голяма доза национална городст, все пак в родината ми се произвежда нещо което е ценено по света, стигнахме до заветната бразда над реката Лимпопо, където ни чакаше "цивилизацията".

Аз минах лесно през Зимбабвийксите граничари и митничари, но на Джони само дето не му искаха ДНК проба за да докаже че това си е той, че не кара открадната кола, и че има разрешение да я изкара от държавата, и че си е платил данъкът за радиото в колата (о, да, в Зимбабве и за това се плаща данък). Както и да е. Приключихме с формалностите, платихме си toll-ът и минахме границата по моста над Лимпопо, който между впрочем е строен от българското ГУСВ през 95-та, и за който слуховте в БГ колонията бяха че някой е взел много добър рушвет....

От другата страна, дори и не ни погледнаха.Интересуваха се само дали имаме валидни визи.А ние си имахме...И така се отзовахме в "цивилизацията". Предполагам че и родителните ми са се чувствали така когато някой от тях се е отзовал за първи път изън соц-лагерът. Та затова му викам "цивилизацията".

Първата ни спирка беше банката в граничният град където трябваше да сменим малко валута...Поради прекрасният финаснов мениджмънт на Зимбабве, там се ширише (а и все още си се шири) хиперинфлация, и имаше огромна липса на валута (благодарение на изкувствено подържан курс към щасткият долар). Заради това всеки купуваше каквато валута му падне, като излизаше от държавата... Аз например бях с една огромна пачка от ботсвански пули, които са си конвертирюеми в ЮАР, а Джони не знам от къде носеше няколко милиона мозамбикански метикали (споко, и в Мозамбик парите са с много нули, но за разлика от зимбабвийските са си конвертирюеми поне в ЮАР) Веднага след като сменихме парите си ги вкарахме в сметките щото в ЮАР само най-големите идиоти ходят кеш в себе си. И обикновено се прощават с него адски бързо.Кво да се прави, престъпност...

Сипахме бензин, и си продължихме към "Gansta"s Paradise" или по-добре известият град Йоханесбург. По магистралата, понеже ние си бяхме с зимбабвийски номера, не спазвахме ограниченията много много. Защото нищо не можеха да ни направят, най-много да пратят глобата, ама в зимбабвийски долари по официалния курс (които беше около 1000 пъти по-нисък от курсът на "черно"), на майката на Джони, която щеше да се позабави малко, а до тогава инфлациата щеше да си свърши работата,  и глобата щеше да е нищожна. То не че колата можеше да вдига много, макс 150мк/ч. По едно време настигнахме едно порше което си караше с 130, и той явно не можеше да си позволи да бъде изпреварен от една маздичка, може би заради красивото русокосо създание до него. И всеки път като се опитвах да го задмина, той натискаше бокстерът, и не ни даваше. И така до Йоханесбург.

След 12 часа каране пристигнахме в Йохнесбург - града с една от най-високата престъпност в светът. Там в повечето кварали, улиците са затворени, и може да се влезне само с пропуск. И там имаше автомати, ама те не бяха калашници и бяха на частните охранителни фирми. Обикновено можеш да влезнеш в даден квартал само ако си предизвестил хората на които отиваш на гости, и те са казали на пропуска че чакат бяла кола модел Х около 7 вечерта. Слава богу общият ни приятел Адни беше направил това. Вече тотално грогиасали, изпихме по една бира в къщата му и заспахме като порове.

На другата сутрин, е 4 часа, пак бяхме на пътят. Този път ни оставаха около 1 600 км до вторият ни дом, но около 500 от тях са през една пустиня където пътят е прав, няма трафик, няма населени места, и най-лошото, почти няма бензиностанции (е, добре де, има, ама са на около 100 км една от друга) С нашето добро планиране, си бяхме уредили удоволствието да караме през тази пустиня точно след 2 часа следобед. Да, не казвам че бяхме кой знае колко умни тогава.

Но пък южноафриканските пътища са слънце, дори и да не е магистрала, ако е национален път си има аварийно платно и във двете посоки, и ако искаш да заминеш някой, то само му мигаш с фаровете, и той се отмества в аварийната лента. Просто, сигурно и без нерви, и челни удари. Няма дупки, бе въопще кеф да си караш.

В пустинята се оказа че аз карам. Джони вече не можеше да се спавя с стоенето буден, та аз се заех с задачата. Голяма грешка, на няколко пъти почти заспах, особено след като касетофонът ни се прецака. Слава богу имаше red bull, което наистина ми помогна да стигна до Кейптаун жив и здвав.




Тагове:   Bulgaria,   път,   make,


Гласувай:
0



1. venercheto - как невероятно разказваш, маrv! ...
27.11.2007 02:34
как невероятно разказваш, маrv! кефиш! :))))) и сега слушам сега точно Мирям Макеба, егати съвпадението :)))) ( "Liwawechi"- pozdrav! )
да продължаваш, маrv, ше чакамe.
като бледи скандинавци Лятото :)

...това за калашниците дано ти го оставят. И само отчасти се шегувам.

поздрави, венера :)))))


цитирай
2. naddya - Наистина много увлекателно
27.11.2007 11:19
разказваш :) И изобщо да не те притеснява езикът - съвсем добре се изразяваш, имайки предвид, че само до 5 клас си учил в България :) Далеч по-неграмотни блогове има ;)
Поздрави и чакаме продължение!
цитирай
3. анонимен - @marv
27.11.2007 16:02
Благодаря че най- после писа. Почти всеки ден преглеждах блога ти да видя дали има нещо ново. Мястото от което идваш, е супер интересно. И, както писа naddya, да не те притеснява езика - има вестници , които са под твоето ниво. Един пълен член и 2-3 правописни грешки нищо не са за човек, който е отраснал в чужбина. Речникът ти е богат обаче...
цитирай
4. анонимен - Готин пътепис
04.12.2007 21:10
Готин пътепис:-) Става ли да го препубликувам на моя блог http://stojtscho.blogspot.com ?

На него публикувам интересни пътеписи (мои или не само мои)
Пиши на stojtscho@яху.ком , моля:-)
цитирай
5. анонимен - Линкът на блога ми е без питанката ...
04.12.2007 21:11
Линкът на блога ми е без питанката :-)
цитирай
6. sueann - Страхотно разказваш, няма 2 мнения ...
29.12.2007 12:19
Страхотно разказваш, няма 2 мнения :))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: marv
Категория: Лични дневници
Прочетен: 55368
Постинги: 3
Коментари: 72
Гласове: 155
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930